*

Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Konjakit

"Konjakki on luonnon oikku, satumainen sattuma ja loistelias poikkeus"

Robert Delamain, yksi historian parhaimmista konjakkiasiantuntijoista.

===

Tunnetut ja arvostetut konjakit

Remy Martin - (per. 1724) - maailman myydyin VSOP

Martell - (per. 1715) - alan jättiläinen - tunnusmerkki mullan ja pähkinän maku

Courvoisier - (per. 1790) - markkinoi itseään Napoleonin suosikkijuomana 

Hennessy - (per. 1765) - alansa suurimpia, oma tammimetsä Limousinissa

===

Konjakki vai brandy?

Mistä sen konjakin tunnistaa, tuotantoalueena Cognac, Ranska, pääosin Ugni Blanc-rypäleestä. 
Konjakki vai brandy, makuero ei ole huomattava, hintaero sama kuin shampanjan ja kuohuviinin ero, 
kun hintaluokka on 40+ euroa niin se on konjakki, XO niin kypsempi ja pehmeämpi maku.

Aikoinaan konjakkia sai lääkärin määräyksestä ja apteekin hyllystä, onhan se elämän vettä.

Tislaamisen jälkeen syntynyttä raakaa konjakkia kutsutaan ”elämänvedeksi” (eau-de-vie) ja sitä kypsytetään tammitynnyreissä

  • VS (Very Special) nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kaksi vuotta.
  • VSOP (Very Superior Old Pale) kypsytetty vähintään neljä vuotta.
  • XO (Extra Old), kypsytetty vähintään kuusi vuotta, keskimäärin noin 20 vuotta.

===

Ranskalaisittain, Teidän Jaloutenne

1 > Gold Napoleon, arkibrandy, pitkä ja lämmittävä
2 > Beehive Brandy VSOP, edellistä hienostuneempi
3 > Grand Cavalier brandy, fine
4 > * Claude Chatelier XO, mmm
5 > * Hennessy Paradis, olet ihan liikaa

(* 4-5 cognac)

 

Konjakki voi olla pahaa, se halvin Hennessy, ja paha konjakki Cafe Noir, yäk.

Tallinnan matkalta tarttuu mukaan J.P. Chenet: XO Brandy ja after diner Brandy & Coffee Liguer 

ja Beehive Brandy VSOP tai se hunajaisempi versio Beehive Honey

Espanjalaiset hienot brandyt Torres, Carlos I ja Veterano.

==

 

Tunnetut konjakkidrinkit 

 

SIDECAR

1/2 konjakki

1/4 Cointreau

1/4 sitruunamehu

Ravistetaan ja tarjoillaan cocktail-lasista.

 

ALEXANDER

1/3 konjakki

1/3 kaakaolikööri

1/3 kerma

Ravistetaan ja tarjoillaan cocktail-lasista. Juoman pinnalle ripotellaan muskottia.

 

GREEN HEAVEN

1/3 minttulikööriä tai 1/4

2/3 brandya (Gold Napoleon) tai 3/4


Ravistetaan jäiden kanssa. Tarjoillaan cocktailaseista.

Vaikutus on lämmittävä ja vapauttava.

Virallisesti drinkin nimi on Stinger, näin meidän kesken, Green Heaven. 

 

After Eight, minttusuklaakeksi, tunnethan, eli Green Heaven cocktail.

Samantyyppinen maku, nautittuna lasista. Varsinainen nautinto, maku on viaton ja lempeä.

Kohtuudella, siemaillaan ja nautiskellaan, annetaan lämmön valua rintakehään.

Ennen nukkumaanmenoa 1 tai 2 annosta + pala tummaa suklaata.

Niin voih! Ei paha. 

 

Ah, nautintoja, kohtuudella :-) Sinun

===

Viinirypäle, varttunut, kypsynyt, jalostunut. 

Yhteen konjakkilitraan tarvitaan yhdeksän litraa viiniä. 

World's 10 largest brandy & cognac brands

Suosittelen tätä kirjaa - annan viisi tähteä:

- Väkevät - kirja tislatusta maailmasta (Steffo Törnquist - Helene Tolstoy)

===

Entä sitten Viinimaa Suomi >

===

Cognac History and Vineyards (3.42 min)

===

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Yksi ei ole ranskalainen eli Grand Cavalier

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

renault puuttui sun listasta. suhteellisen halpa ja mun mielestä juotava. sitä yleensä latkin. pikkupullo jotakin luokkaa 38 e alkossa.

hennesyllä hävitin banaanikärpäset. logiikka:

korkki auki, pullon pohjalla 7 mm hennesyä. kärpänen menee juomaan, hukkuu humalassa. onnellinen loppu. sitä en tarkistanut oliko sepalukset auki. luultavasti

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Konjakeista paras on Courvoisier VSOP, tosi suklainen. Muun ranskalaisen brandyn alueella Colbert Napoleon.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Millainen vaikutus ja ero on kun juot kirkasta tai näitä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juon harvemmin muuta kirkasta kuin giniä, joka on lähinnä piriste, eikä mietiskelyjuoma niin kuin nämä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Hyvä, piriste, virkiste, mietiskelyjuoma, nuokkumatti

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tarjottu konjakki on aina paras ja ilmaiset lounaat mieliruokaa.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Konjakki voi olla pääruoka ja päälle juodaan vettä, jälkiruoka on suklaa

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #8

Ehei, upeita ruokakuvia katsotaan töllöstä, siinä se

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kirkkaat juomat nousee päähän, jalot rypälejuomat menee sydämeen

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minulle riittää miedot viinit ja satunnaisesti konjamiini.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Sehän on konjakin hellittelynimi;P)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ovatkos nämä jalot rypälejuomat kalliita?

Beehive Napoleon VSOP, pehmeydessään konjakin veroinen, 15,05 (0,7l)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En tykkää konjakista ja vielä vähemmän jallusta. Siksi juon jallua. Isä sanoi aina, että pitää puistatella ettei tule alkoholisti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhden tähden jallu on kansainvälisen luokan brandy, muttei mikään Colbert.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Maalaismiehen suosikki juoma yhden tähden jallu. KOlme tähteä ei kelpaa, miksi?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

toi on fiksu liike. mä samaa ruuan suhteen noudatan. en käytä juuri ollenkaan mausteita valmistusvaiheessa. teen mahdollisimman yksinkertaista. eli suhteellisen mauton ruoka, ei innosta ahmimaan.

joskus vertaillut edullista makkaraa ja ylikypsää kinkkua. kinkkua syö tasan sen verran kun on nälkä, makkaraa ahmii mausteiden takia tuplamäärän.

juopottelu ja ruuanlaitto on taidetta. valmista tai osta niin pahanmakuinen tai mauton ettei sitä maun takia kukaan ahmi. (toi teoria on kohdannut voimakasta vastarintaa naisvieraiden taholta. ne ei ymmärrä että ihminen syö elääkseen, ei elä syödäkseen.)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kyllä voivat pahoja, todella pahoja, esimerkiksi Brandy Cafe Noir, yäk

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Siinäpä se onkin että on oikea annostelu

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Soerlie XO Cognac, eli saisiko kommentteja miltä maistuu? Esinahkalta voiko alasimelta? Hinta 55,90 (0,7 l)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Muistaakseni ihan hyvä! On aikaa tuosta. XO!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meripihkanruskea, täyteläinen, melko iäkäs, lämmin, makean hedelmäinen, hennon kaakaoinen, kevyesti tamminen.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Tykkään brändystä siksi, että sitä EI JUODA vaan siemaillaan.

Selvä ero on, sama määrä kirkkaita tai brändya,
votka tosiaan menee päähän ja tämä toinen rintakehään

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Venäläinen vodka on parasta, Suomi-vodka ei pärjää vertailussa.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Venäläinen ja puolalainen, pehmeitä ovat

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Ei tee silti mieli vodkaa,
eikä kanan potkaa.
Siemailla voi Calvadosta,
joskaan en sitä itse osta.

Parasta on tumma punaviini,
maku tuliperäinen ja fiini.
Chilestä tai Vietnamista,
kunhan löytyy kellarista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen
Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Mutta yhtä kaikki, tiedättekös mikä ylittää tämän kaiken,
ei ole nestettä vaikka onkin PH, kirkkaasti yli kaiken,
virvoittava juopumus PyhästäHengestä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Hups, kello on 21:00, Jaana siirtyy kuuntelemaan Norvantoa / Radio Dei

Ja snapsi on tekemättä, palvelusväki, aina myöhässä, höh

Jouko Koskinen

Kello on viittä vaille puoliyö - FOXin jännäri loppui. Jotenkin iski hermoon - taidan kanssa lopettaa kahvijuonnin.
Konjakista en ole koskaan tykännyt. Enkä tuosta kuvani kalahatusta, tuulenpuuska lennättikin sen Vantaaseen. Pitänee ottaa kalahatuksi vanha Borsaliino.

Uutispuolella jo onkin Stetsonkuva. Jaanan kuvaa taitaa olla turha toivoa - pelkää olevansa liian viehättävä.

Kauniita unia!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Idänkävijöiden keskuudessa on aivan yleisesti hyväksytty fakta, että moldavialainen "valkoinen haikara" (белый аист) on paras konjakki:

http://s2.forumimage.ru/uploads/20101005/128631306...

Lasse Askolin

Belyi aist on lintulajina suomeksi kattohaikara, siis haikara, jossa on sekä valkoista että mustaa, vaikka venäjänkieline nimi muuta väittää.
Eihän moldovalainen konjakkikaan ole konjakkia, koska on tuotettu kaukana Ranskan kyseisestä alueesta.
Kuohujuomatuotannosta päätellen Champagnen aluekin näyttää levinneen ympäri maailman.
Koskenkorvaakin saa varmaan pian jopa Blogistaniassa eikä Koskenkorvalla tuotettuna.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Lasse, kun tulin aikoinaan Suomeen 1960-luvulla, puoleksi hollantilaisena, ihmettelin hetken verran Valion Edam- ja Gouda-juustoja. Kotimaisesta Emmental-juustosta nyt puhumattakaan. Ei siis mitään uutta auringon alla. Valkoinen haikara-konjakki on upeanmakuinen ja alkuperäistä parempi! Nimimerkki: kokenut.

P.S.: Niin Koskenkorva, Finlandia kuin ruotsalainen Absolut markkinoidaan "vodka":n nimikkeellä. How come?

Lasse Askolin

Kun kirjoitat, että Valkoinen haikara-konjakki on "alkuperäistä" parempi, niin mikä on se alkuperäinen. Ranskan konjakkejahan on vaikka kuinka monta, vaikkapa herkkukauppa Fouchonin oma. Mulla ei ollut varaa ostaa sitä, vaikka olisin halunnutkin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #39

Hyvää joulua sinulle ja kaikille muille konjakin ystäville!

Lasse Askolin Vastaus kommenttiin #40

Erityinen ystäväni alalla on Claude Chatelier X.O. Se on halvin X.O.-konjakki. Kyseessä on pieni konjakkitalo, joka ei mainosta -turhaa se olisikin suurten merkkien mainosten tsunamin seassa - mutta mainostaa kuitenkin niin, että yrittää pitää hintansa halvimpana. Ja viidakkorumpu toimii!
Lisäksi: olen maistanut lähes kaikkia kalleimpiakin. Jos et kerro kenellekään, voin kertoa vain sinulle, että Cl Ch XO MAISTUU PARHAALTA.
Kuka toimittais tän kommentin k.o. konjakkitaloon, että saisin sieltä vuodenvaihteeksi käynnistysainetta kiitokseksi viidakkorummun soittajana?
Maukasta joulua, Ilmari!

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #41

Claude Chatelier X.O. siis säilyy suosikkina.

Lasse Askolin Vastaus kommenttiin #42

Pidin eilen 25.1.2013 illalla tarkistusmaistajaisen. Testissäni olikin positiivinen tulos, mihin pyöräilijä Lanca Armstrong ei koskaan yltänyt, vaikka käytti joka kerta ja kaikkia aineita.
Mitä muuten Armstrongin negatiiviset testitulokset kertovat amerikkalaisten urheilijoiden testaamisen tasosta?
Ainakin sen, että "hyvä hormoniveli"-järjestelmä toimii hyvin.
Kun katsoo jääkiekkoruhtinas Kalervo Kummolaa -olen katsonut häntä hyvin usein Tampereen Ohranjyvässä viime vuosituhannella - ei voi olla ajattelematta.
Sitä samaahan harjoittavat urheilupomot erityisesti kansainvälisellä huipputasolla ja ajattelemisen sijaan keskittyvät tekemään asioiden salaamispäätöksiä ja muita konnankoukkuja pelkällä kaikkivaltiuden tunteella.
"Nyt vaihdetaan kaikkien sukset ilman urheilullisis perusteita, etteivät suksifirmojen omistajien voitot pienene, ja pannaan samalla samasta syystä mäkihyppääjienkin puvut uusiksi, ettei tehtaista tarvitse vähentää väkeä.
"Tuulimittarien lukemat voidaan taas näyttää muutaman kerran, ettei suuri yleisö luule, että salaamme jotain niin kuin vaikkapa Itävällan ja parin muun rahakkaan maan hyppääjien suosimisen."

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kerran vuodessa menee brändyä tai Metaxaa .. onks sekin brändy? Punaviini on oluen ohella suosikkini.

En kyllä sylje Calvados lasiinkaan, enkä Cognac lasiin mutta olen siirtynyt melkein kokonaan punkkuihin ja mieluummin tummiin ja täyteläisiin mutta kotomaastakin saa 8 egen hintaa jo ihan juotavia punkkuja per normaali flinda.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Konujuttuihin vielä muutama lisäys:

Cognacin kaupungista löytyy muutama tunnettu konjakkitalo - Hennessy (suurin), Martell (vanhin), Remy Martin, Larsen, Meukow ja Camus. Courvoisier on naapurikaupunki Jarnacissa.

Täkäläisittäin hyvin tunnettu Renault sen sijaan on bisnes ilman omia tuotantoketjuja. Konjakkimuseossa esim ei tunnistettu merkkiä ollenkaan kun utelin. Silläkin tavalla epäilemättä saa aikaan ihan hyviä konjakkeja. Alkostakin löytyy Apteekkarin Konjakki. Ilmeisesti jos pätäkkää ja halua löytyy voi vaikka perustaa oman konjakkibrändin. Eau de vien tuottajia on paljon ja vaikka suuri osa heistä palveleekin alueen omia taloja, suurempia ja pienempiä, saattaa tynnyreistä piisata muillekin halukkaille. Aika mutkikkaan tuntuista homman hallinta kyllä oli, että ehkei se ihan tuosta vaan käy.

Pieteetillä tekevät hommaansa kyllä, sitä vähän ihailee jopa. Pitääpä tuota Claude Chateliereeta joskus maistaa. On niin hintavia jo nuo XO:t ettei niitä joka hetki eteensä raaski saattaa. Kalliimmista vanhoista konjakeista puhumattakaan (esim Hennessyn kallein listakonu Richard Hennessy tehtaanmyymälässä 3700€/ pullo).

VS konjakki on varmaan lähes aina pahaa, koska siinä on kaikki tammitynnyrien luovuttama kitkeryys mukana (alle 3v). Tynnyrit lakkaavat seuraavina vuosina luovuttamasta puun ainesosia ja jo VSOP (4v) on helposti pehmeämpää. XO melko varmasti jo, sen pitää olla vähintään 6v vanhaa ja esim Hennessyn XO blendataan sadasta eri eau de viestä, joista osa voi olla hyvinkin paljon vanhempia. Haluttu maku on joka vuosi kauhean säädön takana kaikkine ikääntyvine eau de vieineen, sellaista on konjakkibrändien laadunhallinta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jotta saadaan 50 kommenttia täyteen, muistutetaan nyt siitä, että Euroopan integraation syntysanat vuonna 1943 lausunut Jean Monnet oli konjakkitehtailija.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ai se oli semmonenkin. Juhlittu cognacilainen mies, muttei juuri tuosta vaan juuri Euroopan yhteisöstä. Turussakin tunnettu, minäkin tunnen kolmekin valtiotieteilijä-blondia, jotka ovat olleet täällä Monnet-instituutissa Esko Antolalla töissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eräältä sukulaistädiltäni kysyttiin aikoinaan tarjottiinko kutsuilla myös konjakkia. Hän vastasi, että ei, kun siellä oli sellaista juomaa kuin "koknak". (Siis foneettisesti oman lausuntansa mukaan.)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset