*

Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Omppuja yli ämpärin

Nyt on omppuja yli ämpärin ja enemmän kuin ehtii poimia.

Keittiöhommissa en ole virtuoosi, mutta tämä Sikke Sumarin resepti oli kiva:

 

Omenakakku >

 

Se on onnistunut useasti ja on tie miehen sydämeen ja avio-onneen.

Nyt pyydän lisää selkeitä reseptejä ja työohjeita minne omppuja voi upottaa. 

Kiitos etukäteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

'Pariisilainen' omenakakku

1,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 rkl leivinjahetta (laitoin vähän vähemmän)
1 tl vaniljasokeria (laitin vähän enemmän)
1/4 tl suolaa
3 munaa
3 rkl ruokaöljyä
1 dl maitoa (laitoin piimää)
800g omenia lohkoina (en poistanut kuoria, käytin omenan lohkojaa)

Kuorute

3/4 dl sokeria
1 muna
50g voita sulatettuna

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tee siideriä tai omenagalette.

Voitaikina on helppo vääntää

sen kuin kaulitsee ja kääntää

päälle tulee täyte vuohenjuustosta

kermalla voi jatkaa ostosta

pari munaa sotket kera sokerin

lisäät vanilijan ja kanelin

päälle ladot omppua paistumaan

niin kohta alkaa suussa maistumaan

siellä maistuu maukas omenagaletti

miehetkin tykkää se on saletti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toinen hyvä resepti on laittaa ne tukevaan pahvilaatikkoon ja kirjoittaa päälle minun osoite. Jälkivaatimuksella postiin tai matkahuoltoon niin käyn lunastamassa;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Happamista ompuista marmeladia. Kuori omenat, poista kodat ja kannat ja kaikki muukin mikä ei syötäväksi käy. Laita astiaan ja mikroon. Hapan tarvitsee vain 15-20 minuuttia ollakseen läpikypsä ja pehmeä. Minulla on anisofkaa, antonofkan sukulaista ja tomii näin, tulee pehmeää keltaista omppumössä, josta on hyvä jatkaa. Omppumössön voi sokeroida voimakkaasti ja keittää pitkään marmeladiksi asti. Sitä en tee vaan laitan vielä siivilän läpi ja sokeroin tai olen myös sokeroimatta ja käytän pakastamisen jälkeen myöhemmin vaikka kakkuihin ja piirakoiden pinnalla.

Osan kuivatan omenarenkaina. Lapsen lapsen tykkää. Talvella maistuvat. Isoäitini tapasi kuivattaa omenanlohkoina. Niitä oli pahvilaatikko kaupalla, kun omppuja tuli paljon eikä minkään annettu mennä hukkaan.

Vähän makeammista uuniomenia esim kaneleista tulee hyviä. Kota ja samalla kanta ja yläosa pois ja sisukseen sokeria, kanelia ja voita. Vuokaan vieri viereen ja uuniin. Kypsyttyä, siis kun pehmeitä, vaniljakiissselin kanssa syötävää jälkkäriä.

Mehuksi tietysti myös, sitäkin voi pakastaa ja talvella ihanaa juotavaa. Pysyvätkä lääkärit loitolla.

Omenapuuroa. Anoppi nimitti tekemäni ja sitten hänenkin tekemäänsä omppuuroksi eli näin se lähtee lohko omenat, joko kuorineen tai ilma, mutta ilman kotaa kantaa ja yläosaa vuokaan. Omenien happamuudesta riippuen omenille hiukan sokeria ja ehkä maun mukaan kaneliakin. Pinnalle voista, vehnäjauhoista, sokerista ja kauranryynistä tehty muru. Määriä en laita, sekoita niin, että tulee isoja muruja. Kun on pehmeää pois uunista. Lämpöä uunissa noin 190-200 astetta. Hyvää tulee ja maidon kanssa menee.

Jos tulee liikaa aina voi lahjoittaa Arillekin vaikka ;D

Keltakaneleista ihanaa omppujälkkäriä. Kuori ja poista kota ym. ja laita kattilaan, lisä sokeria ja punaviiniä ja vettä ja keitä. Kun pehmeitä, jäähdytä ja tarjoile vaikka jäätelön kera. Ihanan punaisia ja näyttäviä lautasella. Keltakanelit eivä hajoa ellei keitä liian pitkään.

Kun olen omenien keskellä kasvanut, niin reseptejä olisi enemmänkin. Nyt on niiden aika. Mehustamo Vantaalla löytyy täältä: http://www.heikinlaaksonmehuasema.fi/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Laiskana minä teen omenasoseen kuorimattomista omenista. Lohkoan vain, keitän vesitilkan kanssa pehmeiksi ja jauhan sosemyllyn läpi. Kuoret ja siemenet jäävät myllyyn. Hieman sokeria joukkoon ja pakastimeen tai kuumiin lasipurkkeihin joihin syntyy jäähtyessä alipaine.
Sose on monikäyttöinen.
Teen myös vispipuuroa täysjyvämannaryyneistä.
Omenapiirakkaan olen laittanut murotaikina johon grahamjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja. Päälle omenaviipaleita ja kermaviili-muna-sokeri-seos. Pähkinärouhettakin voi ripotella päälle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvälle sinun tekemäsi vaikuttaa eikä niin vaikeallekaan. Omena riisipuurokin on hyvää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Niin on ja sopii laktoosi-intolerantillekin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Omenoita voi upottaa mihin tahansa keittoihin. Jos kauan keittää liukenevat liemeen.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset