Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Kaikki blogit puheenaiheesta Digiteknologia

Lukukokemus: Adam Alter - Irresistible, The Rise of Addictive Business...

Alterin teos käsittelee digiaddiktioita toiminnallisena riippuvuutena ja vertailemalla niitä esimerkiksi huumeiden käyttöön niin aivotoiminnan kuin kulttuurihistorian kautta. Kirja on nyt myös suomennettu Terra Cognitan toimesta nimellä “Vastustamaton, miksi emme pysty lopettamaan tsekkaamista, skrollaamista, klikkaamista ja seuraamista”, mikä nimenä tuo esille hyvin teoksen yksilönäkökulman.

iPad ei sovellu peruskoulukäyttöön

USA:ssa on jo pitkään tiedetty, että tabletit eivät korvaa kirjoja tai läppäreitä. Suomessakin aletaan kokemuksen kautta havaita sama asia. Teknofiilit eivät halua tätä ymmärtää ja virhettä ei haluta myöntää: 

"Piispanlähteenyhtenäiskoulunrehtori Tiina Tuominen on vanhempien huolesta tietoinen, mutta suhtautuu asiaan valoisammin. Vielä viime vuonna alakoulun puolella käytettiin perinteisiä oppikirjoja.
– Tämä on uusi asia ja herättää paljon kuohuntaa, hän sanoo."

Kaarinassa 2 vuotta sitten:  

Digipelit kehittävät vain pelaamistaitoja ?

Aivojumppa ei kehitä aivoja (kuva) vaan aivojumppataitoa ja digipelit kehittävät vain pelitaitoja. Miksi niihin kannattaa uhrata aikaansa. Lasten vanhemmat, jotka kuvittelevat pelit hyödyllisiksi, ovat väärässä.   Neuroplastisuus ohjaa aivot väärälle raiteelle. 

http://www.wsj.com/articles/brain-exercises-dont-live-up-to-the-hype-res...

 

Onko uusi aina parempaa?

Digifanaatikot kääntävät herkästi todistamisen taakan nurin. Heidän ei muka tarvitse todistaa, että uusi on parempaa. Sellaisesta on harvoin näyttöä kasvatuksen alalla. Toinen taktiikka on syyttää kriitikoita teknologian vihaamisesta. Kolmas harhainen tapa on kertoilla, että ennenkin on kirjoja, televisiota jne. pelätty viettelyksinä.

Jotkut väittävät, että pelien hyödyllisyys on osoitettu. Totta. Pelaamalla tulee paremmaksi pelaajaksi. Sekö tärkeää? Entä haitat? Minkä ikäisistä kyse? Mitä tärkeää jää kokematta?

 

Julkaise syötteitä