Vakavasti ja vallattomasti - Jaana Paju jaanapaju.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Kaikki blogit puheenaiheesta Kekkonen

Urhon rinnalla sitkeä Sylvi

Sylvi Kekkonen (1900-1974) eli julkisen elämänsä Urho Kekkosen varjossa. Hän oli pieni ja siro nainen, joka hillitsi itsensä ja vetäytyi mielellään taka-alalle. Hänessä oli myös yllättävää särmää, joka veti hänen ystävikseen boheemeja taiteilijoita.

Aiemmin runoilijana tunnettu Johanna Venho on kirjoittanut faktaa ja fiktiota sekoittavan romaanin Sylvi Kekkosesta (Ensimmäinen nainen, WSOY 2019). Venho onnistuu kaunokirjallisin keinoin piirtämään uskottavan tuntuisen henkilökuvan taannoisesta tasavallan ensimmäisestä naisesta.

Aaro Suuri Kekkosen kuiskaajana

Presidentti Paasikivi pauhasi sodan jälkeen, että yksitoista suomalaista poliitikkoa olisi joutanut ”hirtettäväksi, mutta jotta tusina saataisiin täyteen, niin laitetaan listalle vielä Pakaslahti”.

Ainoana virkamiehenä tohtori Aaro Pakaslahti (1903-1969) kuului Paasikiven mustalle listalle eli niihin, jotka johtivat Suomea sotien aikana. Pakaslahti toimi talvi- ja jatkosodassa ulkoministeriön avainpaikoilla ensin poliittisen osaston päällikkönä ja sitten kansliapäällikkönä.

Menneisyyden hallinnan sietämätön keveys

Lasse Lehtinen on lainannut uuden kirjansa (Minä ja Kekkonen, Otava 2018) aluksi tuntematonta historiantutkijaa, jonka mielestä historia on siksi niin mielenkiintoista, koska milloinkaan ei voi tietää, mitä menneisyydessä vielä tapahtuu.

Lehtisen kirjan punainen lanka onkin taistelu menneisyydestä ja sen hallinnasta. Yhden luvun otsikko tiivistää hyvin Lehtisen idean: Menneisyyden hallinnan sietämätön keveys. Siitä on kysymys, kun Lehtinen jatkaa Kekkosen konnuuksien esittelyä ja Tannerin ylistystä.

Hiihdon riemua Kekkosen peesissä

Presidentti Urho Kekkonen osallistui vuonna 1958 Lakeuden Hiihtoon. Hän hiihti 43 kilometriä Kurikasta Seinäjoelle numerolappu rinnassa. Vanhassa valokuvassa Kekkosen kasvoilta näkyy hiihtämisen riemu.

Hyväntuulinen hiihtokuva on valittu myös uuden tietokirjan kanteen (Kalle Virtapohja: Kekkonen urheilumiehenä - Kilpakenttien Känästä Suomen presidentiksi, Docendo 2018). On yllättävää, että vasta nyt on julkaistu ensimmäinen kokonaisesitys urheilumies Kekkosesta.

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen

Jos joku kuvitteli, että Urho Kekkosesta on päästy eroon, erehtyi pahemman kerran. Ensimmäinen silmiini osunut tänä vuonna julkaistu kirja on tietenkin Kekkosesta. Julkaisupäivä oli 5. tammikuuta.

Pekka Seppänen jatkaa siitä, mihin Jari Tervon juontama tv-sarja Kekkosesta päättyi (Pekka Seppänen: Nyman, Otava 2018). Kekkonen on lavastanut kuolemansa ja jatkaa elämäänsä New Yorkissa uutena miehenä, Nymanina. Kekkonen elää!

Kuuden naisen Kekkonen

Kirjan kannessa 73-vuotias presidentti Urho Kekkonen poseeraa mustassa kokopuvussa balettitossut jalassa Eero Aarnion trendikkäässä pallotuolissa. Kuva on silloisesta miestenlehdestä, VIP-lehdestä. On vuosi 1973 ja Urkki esitellään valtakunnan "tohvelisankarina".

Voisitteko kuvitella Koivistoa, Ahtisaarta tai Niinistöä balettitossut jalassa miestenlehden kannessa? Ensimmäinen ajatus on, ettei missään tapauksessa, mutta ei sitä koskaan tiedä. Onhan Niinistö tehnyt piruetteja taitoluistelijanakin "kaunoluistimet" jalassa.

Vanheneva Kekkonen kahden naisen loukussa

Asetelma on kuin Shakespearen draamasta. On vanheneva hallitsija (Kekkonen), hänen nuori naisystävänsä (Tyrkkö) sekä entinen rakastajatar (Anita Hallama), joka yrittää pitää kynsin hampain kiinni asemastaan.

On myös syrjäytetyn rakastajattaren aviomies (Jaakko Hallama), joka on vuosikaudet kärsinyt tilanteesta. Jaakko Hallama kirjoittaa hallitsijalle hyytävän kirjeen ja sanoo, että "kirjeen kirjoitti vanheneva mies, jolla on sielunhätä". Sielunhätä ei kauan kestä, sillä Hallama peruu myöhemmin puheensa. Hallitsija on häpeissään.

Julkaise syötteitä